Exista in Sicilia,Italia
Exista o cafea in intregime italiana: s-a nascut langa Palermo, este administrata de doi frati care sunt antreprenori agricoli si este procesata de un prajitor de la Alcamo.
Experimentarea, curajul si rabdarea au dat nastere primei cafele Made in Italy.
Contextul este cel al unei plantatii de fructe tropicale din Sicilia.
Intuitia a venit din necesitatea de a crea conditii in sera pentru a permite doua plante Caturra din Costa Rica (o varietate de Arabica) sa se „instaleze”, dar o buna parte din munca a fost facuta de clima siciliana si de seceta din acele meleaguri. De fapt, cafeaua 100% italiana se naste in zona rurala Terrasini.
Un experiment similar fusese deja incercat in acea zona la inceputul anilor 1900. Initiativa nu a fost de la o persoana fizica, atat de mult incat gradinile Gradinii Botanice din Palermo au fost alese pentru a crea prima cafea cultivata in Italia.
Nu a mers prea bine. Iarna aspra a anului 1909 a ucis cele douazeci si cinci de plante de Cafea Arabica, care pana atunci erau infloritoare.
Avand in vedere factorul de mediu si numeroasele dificultati ale plantarii in camp deschis, am fost convinsi ca visul de a crea o „cafea mediteraneana” era imposibil de realizat.
Dar tocmai in acea zona in urma cu patru ani doi frati au preluat provocarea cafelei siciliene, italiene si organice; i-a ajutat un prajitor de la Alcamo, care il va procesa si comercializa.
Sase luni de studiu a plantei, primele infloriri si testul de gust pentru cei putini care au putut sa o guste pana acum: rezultatul pare excelent.
Recoltarea se face strict manual, fermentarea in butoaie de barique deja folosite pentru vin si apoi uscarea la o constanta de 45 de grade. Acesti ultimi pasi sunt cei care confera cafelei aroma si mirosul unic; apoi prajirea atenta si punctuala inchide cercul. In fine, in doi-trei ani vanzarea, pentru ca acesta este timpul care trebuie sa treaca de la semanat la recoltare.
Deocamdata plantele cresc in sera - folosind un dispozitiv care presupune plasarea lor la umbra bananilor, ca in habitatul lor natural - dar cei doi antreprenori nu exclud sa incerce sa le cultive in camp deschis.
Obiectivul declarat este de a ajunge la 250 de plante, pentru a putea produce o cafea de profil.
Dar nimic nu va fi irosit, pentru ca cei trei s-au gandit si la ce sa faca cu deseurile de prelucrare: ceaiurile de cafea vor fi produse cu coaja de cafea rosie, in timp ce ceaiurile de plante pergament vor fi obtinute gratie „filmelor” care invelesc boabele.
Si cine stie, poate ca acest experiment este primul dintr-o serie lunga, poate in acele zone ale Italiei unde un climat favorabil ar putea da substanta pariului.