CUMPARA DE MINIM 99 DE LEI SI PRIMESTI UN 1 PACHET DE PASTE BARILLA CADOU + TRANSPORT GRATUIT DE LA 199 LEI

Mirosul de cafea: o emoție magica pentru creier

Mirosul de cafea: o emoție magica pentru creier
Emotiile nu sunt impalpabile: au aroma, miros si culoare. Sunt consecinta unor stimuli senzoriali care vin din exterior, pe care ii percepem prin simturi. Apoi, creierul face restul, procesand informatia si conectand-o cu partea noastra cea mai primitiva, generand astfel emotii. Mirosul de cafea are un efect foarte puternic asupra creierului nostru si aduce numeroase efecte benefice, chiar inainte de a o gusta.


Miros si emotii


Cand vine vorba de emotii, niciun stimul nu este mai puternic decat cel olfactiv: cel mai vechi simt. Simtul mirosului este capabil sa pastreze amintiri pentru o lunga perioada de timp, care revin in minte, gratie stimulilor de miros, starnind emotii. Acest lucru se datoreaza faptului ca este simtul care are cele mai multe conexiuni cu sistemul limbic, partea noastra emotionala. Doar amintirea unui miros scoate la iveala amintiri despre care credeam ca au fost uitate.
Relatia stransa dintre sistemul limbic si olfactiv explica de ce mirosurile sunt atat de legate de impulsurile noastre primare, cum ar fi cautarea hranei. De fapt, un miros placut poate stimula pofta de mancare, iar intensitatea perceptiei olfactive se modifica in functie de faptul ca o persoana este satula sau infometata.
 

Mirosul de cafea te pune intr-o dispozitie buna


Un studiu recent a evidentiat puterea mirosului de cafea asupra creierului nostru: pare sa fie capabila sa imbunatateasca procesele cognitive si sa ofere o „buna dispozitie”.

Mirosul cafelei, chiar inainte de a o gusta, provoaca placere, ganditi-va doar la efectul pe care mirosul ei il are asupra starii noastre de spirit dimineata, cand invadeaza casa. Acest lucru se datoreaza faptului ca mirosul, pornind de la epiteliul olfactiv, este capabil sa conecteze doua zone foarte diferite ale creierului: cortexul cerebral si sistemul limbic, partea cea mai emotionala si primitiva.
Dar mai mult, mirosul de cafea ne face sa ne simtim bine, datorita unui fel de „efect placebo” care determina eliberarea de substante „terapeutice” in organism, ceea ce se intampla in mod normal cand luam cofeina, o molecula care are efecte pozitive. asupra sistemului nervos.
 

Ce efect are cofeina asupra creierului nostru?


Pe langa cresterea nivelului de adrenalina din sange si stimularea activitatii norepinefrinei si dopaminei, doi neurotransmitatori care insufla „buna”, cofeina reuseste si sa inhibe efectele adenozinei, care creste senzatia de oboseala. Tocmai din acest motiv, cafeaua ne da energie si „ne trezeste”.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!