CUMPARA DE MINIM 99 DE LEI SI PRIMESTI UN 1 PACHET DE PASTE BARILLA CADOU + TRANSPORT GRATUIT DE LA 199 LEI

Ce este cafeaua artizanala

Ce este cafeaua artizanala

Ce este cafeaua artizanalăCe inseamnă să prajești cafeaua în mod artizanal?

Ce diferențe sunt între o cafea normală și una artizanală? Selecția boabelor de cafea crudă este primul pas important pentru a determina calitatea cafelei, fie ele boabe de cafea Robusta sau Arabica.

Prăjirea cafelei este un alt pas important. Este procesul de transformare al cafelei, cel mai important pentru a defini dacă o cafea este artizanală sau industrială. Diferența constă mereu în timpul alocat și modul în care aceasta este prajită

Ce se îmtâmplă atunci când cafeaua este prăjită? Cele mai importante procese:

 
  • Separarea peliculei exterioare de pe boabele de cafea
  • Caramelizarea zaharurilor de pe boabe
  • Carbonizarea celulozei
  • Formarea de compuși volatili
  • Se emană un parfum de ”pâine prăjită”
  • Boabele de cafea crude se prăjesc si își schimbă culoarea, transformându-se în boabe de cafea maronii și parfumate
  • Boabele de cafea cresc în volum cu aproximativ 30%
  • Le scade greutatea cu aproximativ 18-20% deoarece elimină apa
  • scade nivelul de cafeină

 

Prăjirea cafelei în stil artizanal se face ca în vremurile de demult: diferit pentru fiecare tip de boabe, deoarece fiecare fel de cafea trebuie prăjit diferit.

 
Exemplu cel mai simplu este gătirea prăjiturilor în cuptorul de acasă.

Pentru a găti perfect un tort și biscuiți făcuți în casă nu ne-ar trece prin cap să-i băgăm în cuptor împreună, deoarece trebuie să folosim temperaturi diferite, timp diverși și poate trebuie puși la înălțimi diferite.

Dacă le băgăm împreună în cuptor am putea avea un tort prea crud și biscuiți arși sau invers.
 

Timp si temperaturi

Luăm boabele de cafea Arabica ca și exemplu, de oriunde ar veni, Brasilia, Columbia, Costa Rica, Jamaica, Etiopia, India, Nicaragua sau alte țări, trebuie prăjite într-un mod ”delicat” față de cafeaua Robusta.

În acest fel evităm să obținem boabe prea închise la culoare, ceea ce ar însemna că sunt prea prăjite și ar face cafeaua amară.

Într-o prăjitorie artizanală verificarea prăjirii, timpului și culorii se face manual de către un maestru în această artă, care verifică constant calitatea.

Timpii și temperaturile sunt destul de lungi pentru o prăjitorie artizanală, boabele se prăjesc 20-23 de minute la temperaturi cuprinse între 195 și 230 de grade celsius și procesul se face lent deoarece temperatura se schimbă mereu. Această metodă de prăjire permite cafelei să elibereze toate aromele și să fie prăjită uniform.

Prăjitoriile ”industriale” în schimb, accelerează acest proces pentru a crește producția.

Tot în prăjitoriile industriale controlul calității nu este făcut de către o persoană, ci este făcut de aparate de control electronice policromatice, lăsând de-o parte controlul boabei, a mirosului cât și a particularităților fiecărui sortiment de cafea.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!