CUMPARA DE MINIM 199 LEI SI BENEFICIEZI DE TRANSPORT GRATUIT!

Istoria cafelei espresso

Istoria cafelei espresso

Istoria cafelei espresso


În spatele micilor gesturi și obiceiuri zilnice există foarte des o poveste grozavă, o cronică adevărată și autentică, care este frecvent trecută cu vederea de majoritatea indivizilor. Din acest motiv, astăzi, Capsuleria vrea să vă spună o poveste care aparține uneia dintre principalele obiceiuri ale oamenilor, adică istoria cafelei espresso.
 
Dacă, de fapt, consumul de cafea într-o ceașcă este o parte integrantă a zilei atâtor oameni, câți știu originea și evoluția acesteia? Dacă și tu ai ignorat până acum subiectul, nu îți faceți griji: vom încerca să umplem golul în cel mai bun mod posibil.

Cunoști istoria cafelei espresso?

 

Să începem cu o axiomă fundamentală: espresso este o invenție tehnologică și socială, cu meritele de a fi revoluționat nu numai instrumentele de preparare a cafelei, ci și de a fi transformat mediile în care a fost posibil să îl consumăm.

Rădăcinile espresso-ului se află în orașul Torino, capitala Italiei de atunci, când, la 16 mai 1884, Angelo Moriondo, antreprenor și inventator, a conceput și a brevetat prima mașină care produce cafea instant. Mașina a fost construită de fapt la 20 noiembrie 1884 (punerea în aplicare a brevetului), iar invenția a fost acoperită în cele din urmă de un brevet internațional la 23 octombrie 1885. Ideea a venit prin reflectarea la nevoile clienților din „American Bar” al său, în Galleria Nazionale din via Roma. Moriondo nu și-a exploatat niciodată pe deplin invenția, nu a făcut-o industrială, s-a limitat la producția artizanală a mașinilor și la utilizarea acestora în incinta sa. Aparatul de cafea instant poate fi considerat un strămoș al celui pentru cafeaua espresso. De fapt, cele două mașini au diferențe semnificative: diferă atât prin caracteristicile tehnice, cât și prin calitatea produsului final.

Aparatul de cafea espresso a fost, de fapt, inventat și brevetat doar câțiva ani mai târziu, în 1901, de data aceasta de un milanez: Luigi Bezzera. Același brevet a fost achiziționat apoi de Desiderio Pavoni, apoi de compania „La Pavoni”, în 1902, începând prima producție de serie la Milano.

Unul dintre cei mai importanți pași în evoluția mașinii de espresso a avut loc în 1938 când Achille Gaggia, un barist, tot din Milano, a depășit definitiv utilizarea aburului (adoptat până acum), introducând utilizarea temperaturii ridicate a apei, împinsă spre pudra de cafea prin pistoane.
Astfel, apare primul espressor cu piston: gustul cafelei pe care îl știm cu toții se naște în sfârșit.

 

Dar asta nu este tot ...

 

Pentru a fi sinceri, întreaga poveste este mult mai complexă și pentru a o înțelege pe deplin trebuie să prezentăm un nou personaj, Antonio Cremonese, proprietarul unui bar din Milano, care, în paralel cu Gaggia, desfășura cercetări în această privință. Întâlnirea dintre cei doi este istorie pentru aparatul de cafea. Amândoi știau că cafeaua are atât potențial de piață, cât și de calitate, care încă nu era exprimat și, păstrând legătura și împărtășind cercetările lor, amândoi au reușit să revoluționeze lumea celebrei băuturi. Antonio Cremonese are mai mult de un merit: în primul rând, el a folosit pentru prima dată într-un brevet termenul „espresso” pentru a descrie produsul mașinii sale, era 1936; în al doilea rând, el este primul care a abandonat tehnica aburului. Cremonese a murit prematur în același an și Achille Gaggia a cumpărat brevetul de la soția sa, acum văduvă.

 

Din acel moment, Gaggia a îmbunătățit invenția prietenului său și a făcut posibilă producția în masă a mașinii. În 1938, anul deja discutat mai sus, Achille îmbunătățește aparatul de cafea cu „sistemul fulger” și reușește să optimizeze extracția cafelei.

 

Pe scurt, povestea noastră începe în 1884 și se oprește în 1938 (și ar putea continua), implică mulți oameni diferiți, inventatori, companii, călătorește de la Torino la Milano, este alcătuită din prietenii și dragoste pentru cafea. În spatele unui moment, un moment care pare să treacă imediat, în spatele espresso-ului, există o lungă poveste care trebuie neapărat dezvăluită.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!