Consumul de cafea este bun sau rău? Cafeaua este cancerigenă sau nu? Care este rolul cafelei în dezvoltarea cancerului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pune fiecare consumator de cafea sau și-a pus cel puțin o dată în viață. Deci, consumul de cafea este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer?
Care este rolul cafelei în apariția cancerului?
Cafeaua este una dintre cele mai iubite și mai băute băuturi din lume și, pe lângă aroma și gustul inconfundabil, este foarte apreciată pentru efectele moleculelor biologic active pe care le conține, în primul rând cofeina. Cu toate acestea, cafeaua nu este doar cofeină, dar este foarte bogată în alte substanțe care pot juca un rol important în organism (acțiune antiinflamatoare, stimularea metabolismului etc.) precum polifenoli, substanțe antioxidante, lignani și flavonoizi; acțiunea acestor substanțe este mult mai eficientă dacă cafeaua se bea singură, adică fără adăugarea de lapte, zahăr și diferiți îndulcitori care ar putea crea interferențe.
Dar care este rolul cafelei în dezvoltarea cancerului? Acum câteva luni, IARC, care este Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (un organism aparținând Organizației Mondiale a Sănătății), a publicat un raport, bazat pe analiza a peste 500 de studii publicate de cei mai influenți experți mondiali în ceea ce privește corelația dintre dietă și boli, în care consumul de cafea a fost legat de debutul unor patologii neoplazice.
De fapt, IARC și-a concentrat deja atenția asupra cafelei în 1991, clasificând-o drept potențial cancerigen (clasa de risc 2B) datorită unor studii efectuate asupra cancerului de vezică urinară. De fapt, ani mai târziu și cu nenumărate studii în spate, această potențială carcinogenitate a fost retrasă, deoarece nu au apărut creșteri ale incidenței cancerului vezicii urinare la consumatorii de cafea în comparație cu cei care nu au băut.
Ceea ce „a fost indus în eroare” în 1991 este că riscul de cancer a crescut la cei care, pe lângă consumul de cafea, au fumat o țigară și, de fapt, în anii următori s-a văzut că fumatul este principalul factor de risc pentru dezvoltarea vezicii urinare cancer.
Tocmai din acest motiv, în 2016, IARC a plasat cafeaua în clasa 3, adică non-cancerigenă pentru oameni, însă accentul pe această băutură atât de iubită nu s-a oprit și, într-adevăr, cercetările și investigațiile continuă să prolifereze care este rolul cafelei în dezvoltarea bolilor neoplazice. Unele studii foarte recente au arătat că consumul de cafea, evident întotdeauna în limitele a 3-4 cești pe zi (pentru a evita efectele negative ale excesului de cofeină), ar reprezenta un factor de protecție pentru apariția tumorilor precum cea a endometrului și cea a ficatului datorită acțiunii substanțelor antioxidante și antiinflamatoare pe care le conține.