CUMPARA DE MINIM 99 DE LEI SI PRIMESTI UN 1 LAPTE DE MIGDALE CADOU + TRANSPORT GRATUIT DE LA 199 LEI

Mirosul de cafea: o emoție magică pentru creier

Mirosul de cafea: o emoție magică pentru creier

Mirosul de cafea


Emoțiile nu sunt impalpabile: au aromă, miros și culoare. Sunt consecința unor stimuli senzoriali care vin din exterior, pe care îi percepem prin simțuri. Apoi, creierul face restul, procesează informația și o conectează cu partea noastră cea mai primitivă, generând astfel emoții. Mirosul de cafea are un efect foarte puternic asupra creierului nostru și aduce numeroase efecte benefice, chiar înainte de a o gusta.

 

Miros și emoții

Când vine vorba de emoții, niciun stimul nu este mai puternic decât cel olfactiv: cel mai vechi simț. Simțul mirosului este capabil să păstreze amintiri pentru o lungă perioadă de timp, care revin în minte, grație stimulilor mirositoare, stârnind emoții. Acest lucru se datorează faptului că este simțul care are cele mai multe conexiuni cu sistemul limbic, latura noastră emoțională. Este suficient să simți un miros pentru a scoate la iveală amintiri despre care credeam că sunt uitate.
Relația strânsă dintre sistemul limbic și simțul mirosului explică de ce mirosurile sunt atât de legate de impulsurile noastre primare, cum ar fi căutarea hranei. De fapt, un miros plăcut poate stimula pofta de mâncare, iar intensitatea percepției olfactive se modifică în funcție de faptul că o persoană este sătulă sau înfometată.

 

Mirosul de cafea dă o stare bună

Un studiu recent a scos la iveală puterea mirosului de cafea asupra creierului nostru: pare să fie capabilă să îmbunătățească procesele cognitive și să ofere „bună dispoziție”.

Mirosul cafelei, chiar înainte de a o gusta, provoacă plăcere, gândiți-vă doar la efectul pe care îl are parfumul ei dimineața, când invadează casa, asupra stării noastre de spirit. Acest lucru se datorează faptului că mirosul, pornind de la epiteliul olfactiv, este capabil să conecteze două zone foarte diferite ale creierului: cortexul cerebral și sistemul limbic, partea cea mai emoțională și primitivă.
Mai mult decât atât, mirosul de cafea ne face să ne simțim bine, datorită unui fel de „efect placebo” care face ca organismul să elibereze substanțe „terapeutice”, ceea ce se întâmplă în mod normal când luăm cofeină, moleculă care are efecte pozitive asupra sistemului nervos. .

Ce efect are cofeina asupra creierului nostru?

Pe lângă creșterea nivelului de adrenalină din sânge și stimularea activității norepinefrinei și dopaminei, doi neurotransmițători care insuflă „bunăstarea”, cofeina inhibă și efectele adenozinei, care crește senzația de oboseală. Tocmai din acest motiv, cafeaua ne dă un imbold și „ne trezește”.

Tu cu ce amestec ce cafea Capsuleria te trezesti dimineata?

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!